Nyheter

Inredningsarkitekt och konceptutvecklare till ElinderSten!

ElinderSten är ett arkitektkontor som växer så det knakar och flyttar i oktober till nya större lokaler på Sveavägen i Stockholm. Från att tidigare till stor del ha jobbat med handel har ElinderSten under de senaste åren utökat sitt register med flera stora projekt inom platsutveckling, som Slakthusområdet tillsammans med Atrium Ljungberg, Tegeluddsvägen 31 med Areim och Fisksätra Centrum med Stena Fastigheter.

 ElinderSten har också utökat sitt team med flera nya kompetenser. En av dem är inredningsarkitekten och konceptutvecklaren Tommy Åkerblom. Han har över tjugo års erfarenhet i branschen och har bland annat jobbat på MER arkitektkontor och som konceptutvecklare på IKEA. Tommy Åkerblom kommer nu senast från CodeConcept som han var med och grundade och har varit delägare i. Varför har han då valt att ta anställning hos ElinderSten?

 -          Jag blev intresserad av ElinderStens holistiska helhetstänk och approach till en plats. ElinderSten gör inte bara kloka och innovativa fastighetsutvecklingar utan ser till möjligheter och potentialer i varje unik plats. Det i kombination med ett humanistiskt och hållbart tänk känns mycket inspirerande.

 På ElinderSten tror Tommy att han kan bidra med att vidareutveckla verktygen för platsutveckling där olika koncept och upplevelser stödjer varandra. Genom att få rätt koncept till en plats, eller vara med och utveckla de koncept som redan finns där, kan man skapa en helt annan atmosfär och känsla. Det är viktigt att hela tiden jobba med det som finns på plats och att ha en lokal förankring, men att ändå våga utmana. Alla platser behöver något som skaver lite.  

Tommy tror på att utveckla hybridkoncept med kombinationer av upplevelser, retail, arbetsplatser, kultur, olika tjänster och mötesplatser – att skapa smartare, mer hållbara och innovativa helhetslösningar för platser med olika förutsättningar och behov. Grundfilosofin är att utgå från platsens unika förutsättningar och kanske slumrande möjligheter och potentialer, och att hjälpa till att utveckla både nytt och befintligt innehåll till en vitaliserad och attraktiv plats för människor.  

Drömprojektet är att vara med och utveckla den självförsörjande och energipositiva urbana hybridbyn.

-          Sverige ligger långt fram i hållbar teknik. Den mesta tekniken finns idag. Det skall ”bara” skruvas ihop till en helhet där alla delar integreras på ett naturligt sätt, som t.ex. energipositiva hus, infarms, co-workinghubbar, delad utrustning, delade lösningar för logistik och transport, energiåtervinning, naturligt utnyttjande av väderstreck och placering i landskapet mm.

 Tommy är en pragmatisk problemlösare och funderar just nu på hur vi kan hjälpa hyresgäster och fastighetsägarna på bästa sätt när marknaden är lite svajig. Hur kan kontor och olika kommersiella koncept fortsätta attrahera både medarbetare och kunder och hur kan fastighetsägarna säkerställa sina lokalhyror när marknaden bromsar in?

-          Det är underskattat att ”gräva där man står” – det finns oftast mycket man kan vidareutveckla och förädla utifrån det man redan har, i befintliga miljöer och i befintliga lägen. På så sätt kan man kostnadseffektivt tillföra nya positiva förändringar, skapa intresse och mer energi. 

När han inte är hos ElinderSten hittar du Tommy på Värmdö där han gärna seglar i skärgården eller bygger på sommarstugan.

 
Elinder Sten