BIBLIOTEKET I FINSPÅNG

Att flytta biblioteket i Finspång till Gallerian Kristallen gör att gallerian får nytt liv och att biblioteket kommer närmare befolkningen.

I samarbete med Fastighetsägaren Amasten, Finspång Kommun och Visby Ark har ElinderSten tagit fram den nya visionen för Gallerian Kristallen och det nya biblioteket. För att skapa bättre flöden görs det befintliga atriet i gallerian om med ny hiss och trappa som får ta plats i rummet och skapa en stark riktning uppåt. Även fasad och skyltning görs om för att ge nytt liv åt byggnaden.

Invändig jobbar ElinderSten med ett starkt arkitektoniskt grepp och låter en inre vägg bli ett element som löper genom hela gestaltningen. Kommunen ville behålla så mycket som möjligt av befintlig inredning. Detta var till en början en utmaning. Hur gör man en fantastisk inredning med möbler som inte känns tidsenliga? Lösningen blev att vända på det. Det är väldigt tidsenligt och hållbart att ha kvar befintlig inredning och det gjordes till ett grepp. Den inre väggen i gallerian utformades som ett element som håller ihop gammal och ny inredning och väver samman konceptet.

Kund: CBRE Global Investors

  • Det har varit väldigt roligt att lära sig mer om hur ett modernt bibliotek fungerar och vilken viktig mötesplats det är för många, speciellt i en mindre stad. Att biblioteket dessutom flyttar in på det övre planet i en galleria har varit spännande och kommer förhoppningsvis innebära att också hela handelsplatsen utvecklas och vitaliseras, säger Martin Hedenström Ljung, ansvarig

Finspång_Bibliotek_Hiss.png
Finspång_Bibliotek_plan.jpg